Kan man være venner med sin ekskæreste på Facebook?

Af Asger Neumann

”Jeg har opdaget, at min kæreste er blevet venner med sin ekskæreste på Facebook. Hvorfor skal de kunne følge med i, hvad hinanden laver? Det kan jeg bare ikke acceptere”. Sådan berettede en veninde for noget tid siden. Hun var utryg ved, hvad de skulle med hinanden der, og var jaloux.

Her vil nogen tænke: ”Og hvad så? Det sker der vel ikke det store ved. Det er bare Facebook. Det er da lidt hysterisk!”. Andre vil tænke: ”Det kan jeg godt forstå, hun reagerer på. Hvorfor skal de som ekskærester kunne følge med i hinandens liv? Skal de så skrive sammen om ”gamle dage”, mens at kæresten er sat udenfor deres kommunikation? Der holdes jo en lille kattelem åben der!”.

Rent faktisk så fylder spørgsmålet, om hvem man kan være venner med og hvad man kan og må udveksle, en del i det moderne parliv. Hvordan skal man skrive med hinanden? Hvilke billeder kan man udveksle, og hvilke ord må man bruge? Hvad er passende og hvad ikke? Hvornår er det åbenlyst at grænsen er overskredet, og hvornår er det helt harmløst? Naturligvis fylder disse ting forskelligt afhængig af, hvor man er i livet eller i forholdet. Alligevel skal man anerkende, at adfærd og relationer på de sociale medier er blevet en del i mange parforholds liv, og det kan give anledning til usikkerhed og konflikt. De sociale medier byder på udfordringer, og man kan let kan komme til at rode sig ud i ting, som udfordrer loyalitet og troskab.

Som i andre parforholdsspørgsmål vi støder på her i livet, er der fra person til person og fra par til par, forskel på hvad der findes acceptabelt på de sociale medier. Som i andre sammenhænge er det en proces, hvor parret må finde ud af hvilke værdier og normer, de ønsker at leve efter i deres forhold. Og nok så vigtigt; hvordan parret håndterer parret hvis eller når jalousi kommer i spil pga. de sociale medier.

Der findes ikke nogen ”almene norm” omkring, hvad det betyder at være forbundet på de sociale medier, og hvad der er acceptabelt og hvad ikke, og det kommer der næppe til. Hvad der bliver parrets ”norm” kommer an deres historie sammen og hver for sig, herunder deres historie omkring utroskab, jalousi, oplevelse af svigt og utryghed ved forholdet.

At parret er usikker på hvordan deres ”norm” for brug af medier skal se ud, kommer blandt andet til udtryk ved, at mange par har brug for at drøfte deres eget og partnerens mediebrug, med venner og veninder. Eller yderligere debattere på de sociale medier om hvordan andre har det, og hvad andre gør. Mange har brug for at undersøge, om den holdning man har, er rimelig eller ej. Nogle gange i form af at beskrive det som dilemmaer i bedste ”Mads og Monopolet”-stil, andre gange i form af at nedgøre og udskamme andre som man mener, har overskredet normen. Så hvad gør vi med dette? Det er en ny social orden uden en tradition at læne sig op ad.

Det der kunne være fornuftigt at gøre er, at taget snakken med ens partner, om forventninger i forhold til brug af de sociale medier. ”Hvad er ok for dig og hvad er ok for mig?”. ”Hvad må du lære at leve med, og hvor tager jeg gerne et hensyn?”. ”Hvordan kan vi sikre en gensidigt tryghed uden at give hinanden snærende forbud?”. Og nok så centralt: ”Hvad er vores almindelige forventninger til hinanden omkring loyalitet og troskab?”. Der er altså her tale om en snak, der både indeholder hvad der er principielt og hvad der konkret skal gøres, i de situationer der kan opstå ved brug af de sociale medier.

I vores redskab til dialog i parforholdet, Styrk Jeres Parforhold© testen, har vi formuleret spørgsmål såsom: ”Er der en god balance i at bruge medier (sociale, net, tv), uden at det går ud over tryghed og nærvær i parlivet?”. Det har vi netop gjort på baggrund af, at spørgsmål omkring dette fylder i mange forhold, men ofte bliver overset. At tage Styrk Jeres Parforhold© testen kan altså også være en indgangsvinkel til, at få taget de vigtige snakke med sin partner.

Meningerne om adfærd på de sociale medier er mange, men det er essentielt, at afklare forventningerne til hinanden om dette emne.

No comments yet.

Skriv et svar